طبق گزارش اخیر رویترز به نقل تعدادی از منابع آمریکایی، وزارت بازرگانی دولت ایالات متحده در حال بررسی طرحی به منظور ممنوعیت صادرات ابزارها و دستگاههای ساخت تراشه به شرکتهایی در چین است که توانایی تولید تراشه 14 نانومتری و کوچکتر از آن را دارند.
از آنجایی که SMIC تنها شرکت فعال در چین است که از اواخر سال 2019 قادر به تولید چنین تراشههایی شده، تحریم مذکور تنها این شرکت را هدف قرار گرفته و قصد دارد تولید این تراشهها که در صنایع مختلف از جمله گوشیهای هوشمند نیز مورد استفاده قرار میگیرند را به کل متوقف کند.
البته گزارش رویترز به صورت شفاف این موضوع را مشخص نکرده که وزارت بازرگانی آمریکا قصد دارد SMIC را به صورت کامل از استفاده از ابزارهای مورد استفاده برای ساخت تراشههای نیمههادی در گره 14 نانومتری و کوچکتر خود منع کند یا اینکه هدف کلی ممانعت SMIC از دریافت هر گونه ابزاری مورد استفاده در این حوزه است.
نکته دیگر این است که در حال حاضر حتی برخی شرکتهای آمریکایی نیز مشتریان SMIC هستند و سفارش ساخت تراشه به این شرکت چینی هیچ مشکلی را برای آنها ایجاد نمیکند. اما طبق تصمیم جدید این شرکتها که برخی از معروفترین آنها Applied Materials و Lam Research هستند از هر گونه تجارتی با SMIC محروم خواهند شد. شنیدهها حکایت از این دارد که این شرکتها نیز با انتشار خبر مذکور به تکاپو افتاده و مخالفت خود را با ممنوعیت تولید تراشه 14 نانومتری SMIC اعلام کردهاند.
در حال حاضر به دلیل تحریمهای موضوعه دولت ترامپ، SMIC از دریافت فناوریهای مورد نیاز برای ساخت تراشه با تکنیک EUV محروم است و به همین دلیل با همکاری چند شرکت داخلی، فرایند توسعه فناوری بومی 12 نانومتری خود مبتنی بر روشهای N+1 و N+2 را آغاز کرده است.
این فناوریها که تکنیک DUV را برای ساخت تراشه مورد استفاده قرار میدهند به دلیل تجهیزات بومی که فرایندهای تست سختگیرانه را طی نکردهاند، در فاز اول توسعه طرحهای SMIC قرار است تا تنها برای تولید تراشههای با تراکم پایین به کار گرفته شوند. با این حال باید در نظر داشت که به دلیل پتانسیل بالای این روش، امکان دستیابی به فرایندهای ساخت زیر 10 نانومتر نیز به مدد DUV، میسر خواهد بود.
پس از تحریم سال 2020 شرکت SMIC از تولید تراشههای 10 نانومتر، این شرکت اعلام کرد که بر توسعه فناوریهای پکیجینگ پیشرفته برای ساخت طرحهای پیچیده چند تراشهای تمرکز خواهد کرد. این امر به طراحان تراشه چینی این امکان را میدهد که حتی بدون استفاده از فناوری فرآیند پیشرفته، پردازندههای پیچیده و توانمندی با ده ها میلیارد ترانزیستور بسازند. علاوه بر آن، SMIC از برنامه های توسعه چند میلیارد دلاری نیز رونمایی کرده که توان تولید تراشههای ساخته شده در گره های پیشرفته را سه برابر میکند.
از منظر فنی فناوریهای پکیجینگ پیشرفته میتواند تا حد زیادی راه SMIC برای دور زدن محدودیتهای صادراتی ایالات متحده را مرتفع کنند که از سویی نیز میتواند توان پردازشی سطح بالایی که مورد نیاز امور نظامی و سیستمهای غیرهمراه است را نیز مرتفع کند.
در واقع باید گفت که این راهکار دقیقاً نقطهای که دولت ایالات متحده هدف گرفته و قصد دارد با وضع قوانین تحریمی، دسترسی چینیها به تراشههای پیشرفته را محدود کند؛ البته بدیهی است که این شعار سیاسی برای اقناع افکار عمومی اعلام میشود و شاید بتوان گفت که هدف اصلی جلوگیری از گسترش بازار تجاری چین است.