اپل شرکتی نیست که طراحی گوشیهایش را هر سال تغییر دهد، آن هم پس از اینکه طراحی مدرن و زیبای آیفونهای سال قبل با تحسین گسترده کاربران و منتقدان همراه شد. بنابراین آیفون ۱۳ پرو مکس همان طراحی کلی نسل قبل را دارد، البته با تغییرات بسیار جزئی. یکی از این تغییرات، کوچکتر شدن ۲۰ درصدی ناچ بالای صفحه است که حالا عرض کمتری دارد، اما تغییری در تجربه کاربری شما ایجاد نمیکند. بیرونزدگی ماژول دوربین نیز کمی بیشتر شده که کاملاً طبیعیست، چون دوربینهای بهتر، فضای فیزیکی بیشتری نیاز دارند.
این تغییرات جزئی اصلاً در حدی نیستند که تفاوت ظاهری معناداری را بین آیفون ۱۳ پرو مکس و نسل قبل ایجاد کنند و آن را به مدل بالاترین گوشی جهانتبدیل کرده است. بنابراین تشخیص آیفون جدید در نگاه اول کار سادهای نخواهد بود. حتی رنگ جدید اپل یعنی آبی سیرا (Sierra Blue) هم تفاوت چندانی با آبی پسیفیک نسل قبل ندارد و فقط اندکی روشنتر و آبیتر است. البته من رنگ گرافیتی یا همان خاکستری را در اختیار دارم که انتخاب اول بسیاری از کاربران است و از زیبایی، چیزی کم ندارد.
ضخامت آیفون ۱۳ پرو مکس حدود ۰.۳ میلیمتر و وزنش ۱۲ گرم بیشتر از آیفون ۱۲ پرو مکس است. اگر با مدل سال قبل کار کرده باشید بهخوبی میدانید که استفاده طولانی از یک گوشی با این ابعاد و وزن چقدر خستهکننده است. با اینکه گوشی خودم یعنی پوکو اف ۲ پرو هم گوشیسبکی نیست و ۲۱۹ گرم وزن دارد اما ۲۱ گرم اضافهوزن آیفون ۱۳ پرو مکس در استفاده روزمره و بهخصوص زمان عکاسی و فیلمبرداری و بازی کاملاً حس میشود. پس قبل از خریدن این گوشی بهتر است به فکر تقویت مچ دست خود باشید.
پوشش محافظ روی نمایشگر آیفون ۱۳ پرو مکس همان سپر سرامیکی نسل قبل است که مقاومت بالایی دارد، اما هر اسمی روی شیشه بگذارید از شکنندگی آن کم نمیکند. طبق تجربه من این شیشه هم بهراحتی خش میافتد. بنابراین پیشنهاد میکنم گلس و قاب محافظ را فراموش نکنید. این گوشی استاندارد IP68 نیز دارد. طبق این استاندارد، گوشی باید به مدت ۳۰ دقیقه در عمق ۱.۵ متری آب دوام بیاورد ولی اپل پا را از این فراتر گذاشته و آیفون جدید را تا عمق ۶ متری آب آزموده است.
در نمای روبرو، اسپیکر مکالمه اندکی بالاتر رفته و به فریم گوشی نزدیکتر شده تا پهنای ناچ بزرگ آیفون ۱۳ پرو مکس کمی کمتر از نسل قبل باشد. حاشیههای اطراف نمایشگر هم مثل قبل هستند، یعنی طبق استانداردهای سال ۲۰۲۱ بههیچوجه باریک محسوب نمیشوند.
اپل با نمایشگرهایی که نرخ رفرش بالا دارند بیگانه نیست. تقریباً همان زمانی که اولین گوشی اندرویدی با نمایشگر ۱۲۰ هرتزی (ریزر فون) معرفی شد اپل نیز اولین آیپد پرو را با نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز معرفی کرد. اما غول دنیای تکنولوژی چهار سال زمان لازم داشت تا این فناوری را به آیفون بیاورد و حالا در شرایطی که میانردههای ارزانقیمت اندرویدی نیز صفحه ۹۰ یا ۱۲۰ هرتزی دارند، آیفون ۱۳ پرو مکس برای نخستین بار از این فناوری بهره میبرد.
اپل دیر وارد این بازی شد اما با دست پر به میدان آمد. آیفون ۱۳ پرو مکس از نظر تنظیم نرخ رفرش، هوشمندترین نمایشگر را در دنیای موبایل دارد. در گوشیهای اندرویدی ساده، شما میتوانید نرخ رفرش را روی یکی از دو حالت ۶۰ یا ۱۲۰ هرتز تنظیم کنید. در پرچمداران سامسونگ یا شیائومی اوضاع کمی بهتر میشود و گوشی بهشکل هوشمند و بر اساس محتوای در حال نمایش، نرخ رفرش را تغییر میدهد. آیفون جدید نهتنها بر اساس محتوای در حال نمایش، بلکه بر اساس سرعت حرکت انگشتان شما نرخ رفرش را تنظیم میکند.
فناوری پروموشن روی آیفون ۱۳ پرو مکس تفاوت چشمگیری در تجربه کاربری شما ایجاد میکند. اگرچه iOS همیشه روانترین و زیباترین انیمیشنها را در دنیای موبایل داشته اما حالا با نرخ رفرش بالا، انیمیشنها چشمنوازتر از قبل بهنظر میرسند. اپل به شما اجازه غیرفعال کردن این قابلیت را نیز میدهد. کافیست به منوی تنظیمات، گزینه Accessibility و گزینه Motion بروید و Limit Frame Rate را انتخاب کنید. در این حالت نرخ رفرش به ۶۰ محدود میشود.
کمی هم در مورد ویژگیهای کلی نمایشگر صحبت کنیم. نمایشگر ۶.۷ اینچی آیفون ۱۳ پرو مکس با رزولوشن ۲۷۷۸ در ۱۲۸۴ پیکسل، تصاویر را با تراکم ۴۵۸ پیکسل در هر اینچ نمایش میدهد. حداکثر روشنایی این نمایشگر به گفته اپل در حالت عادی به ۱۰۰۰ نیت و هنگام پخش محتوای HDR به ۱۲۰۰ نیت میرسد، یعنی ۲۵ درصد افزایش نسبت به نسل قبل. نکته جالب اینکه برای نخستین بار، حداکثر روشنایی نمایشگر آیفون در حالت دستی و خودکار متفاوت است. اگر روشنایی را بهشکل دستی تنظیم کنید نهایتاً به حدود ۸۵۰ نیت میرسد اما در حالت خودکار، این رقم به بالای ۱۰۰۰ نیت افزایش پیدا میکند.
کیفیت تصویر نمایشگر این گوشی نیز فوقالعاده است، اما با چشم غیر مسلح نمیتوان تفاوت خاصی را بین کیفیت نمایشگر این گوشی، نسل قبلی یا دیگر پرچمداران اندرویدی بازار مشاهده کرد. جالب است بدانید نمایشگر آیفون ۱۳ پرو مکس بالاترین امتیاز را از سایت بررسی تخصصی DXOMark دریافت کرده و با ۸ امتیاز اختلاف نسبت به گلکسی S21 اولترا بر صدر جدول تکیه زده است.
بیشتر بخوانید: رپورتاژ آگهی چیست و چه تاثیری در سئو دارد
نرمافزار و رابط کاربری
آیفون ۱۳ پرو مکس با جدیدترین نسخه سیستمعامل موبایل اپل یعنی iOS 15 به دست من رسید که تفاوت محسوسی با نسخه قبل یعنی iOS 14 ندارد. اپل بهتازگی آپدیت iOS 15.0.1 را نیز برای رفع چند باگ جزئی منتشر کرده است. این نسخه از سیستمعامل iOS روی تغییرات جزئی آیکنها، اپلیکیشنهای فیستایم و مسیجز، مدیریت اعلانها، بهبود مرورگر سافاری و اپلیکیشن مپس تمرکز دارد. اپهای فوتوز و اسپاتلایت نیز هوشمندتر از قبل شدهاند و اپلیکیشن دوربین نیز میتواند متنهای موجود در قاب دوربین را تشخیص دهد و آنها را به متن قابل ویرایش تبدیل کند.
برای آشنایی بیشتر با قابلیتهای نرمافزاری iOS 15 میتوانید بررسی کامل این سیستمعامل را در دیجیاتو مطالعه کنید. در ویدیوی زیر نیز مهمترین ویژگیهای iOS 15 را مرور کردهایم.
سختافزار و کارآیی
آیفون ۱۳ پرو مکس با چیپ جدید اپل یعنی A15 Bionic عرضه شده که دومین تراشه ۵ نانومتری این شرکت محسوب میشود، یعنی با نسل دوم فناوری ۵ نانومتری شرکت تایوانی TSMC تولید شده است. تعداد ترانزیستورهای تعبیه شده در این چیپ به عدد باورنکردنی ۱۵ میلیارد میرسد، یعنی حدود ۲۷ درصد بیشتر از نسل قبل. همهچیز در این چیپ جدید است؛ از دو هسته پرقدرت ۳.۲۳ گیگاهرتزی آوالانچ گرفته تا چهار هسته کممصرف ۱.۸۲ گیگاهرتزی بلیزارد. پردازشگر گرافیکی جدید اپل نیز ۵ هسته دارد. در کنار این چیپ ۶ گیگابایت حافظه رم قرار گرفته و حافظه داخلی هم از ۱۲۸ گیگابایت تا ۱ ترابایت متغیر است. شاید ۱ ترابایت حافظه داخلی برای یک گوشی هوشمند بیش از حد زیاد بهنظر برسد، اما اگر به عکاسی و فیلمبرداری حرفهای با بالاترین کیفیت علاقه داشته باشید، اقدام اپل را تحسین خواهید کرد.
برای اینکه بدانیم آیفون ۱۳ پرو مکس نسبت به نسل قبل و پرچمداران حال حاضر دنیای اندروید چه جایگاهی دارد، هیچ ابزاری بهتر از اپلیکیشنهای بنچمارک نیست. در ادامه نتایج بهدست آمده و توضیح آنها را میآورم.
- آنتوتو ۹: آیفون ۱۳ پرو مکس در این تست ۸۳۰ هزار امتیاز میگیرد. بهترین نتیجهای که پیش از این در دیجیاتو برای این تست بهدست آورده بودیم به شیائومی می ۱۱ با ۷۸۵ هزار امتیاز اختصاص داشت. البته همین حالا پرچمداران گیمینگ اندرویدی مثل نوبیا رد مجیک 6s پرو یا روگ فون 5s پرو با چیپ اسنپدراگون ۸۸۸ پلاس امتیاز بالاتری از آیفون جدید میگیرند و رکورددار آنتوتو محسوب میشوند.
- گیکبنچ ۵: در این تست، آیفون ۱۳ پرو مکس با امتیاز ۱۷۳۵ در حالت تک هستهای و حدود ۴۷۰۰ در حالت چند هستهای اختلاف محسوسی نسبت به رقبای اندرویدی دارد. بهترین گوشیهای اندرویدی در حالت تک هستهای حدود ۱۱۷۵ و در حالت چند هستهای حدود ۳۷۲۹ امتیاز گرفتهاند.
- تریدی مارک: آیفون ۱۳ پرو مکس در تست وایلد لایف آنلیمیتد ۱۱۶۰۰ امتیاز گرفت که افزایش ۳۰ درصدی نسبت به نسل قبل را نشان میدهد. بهترین گوشیهای اندرویدی در این تست حتی رقیب آیفون ۱۱ هم نمیشوند و بهزحمت ۶۰۰۰ امتیاز میگیرند.
آیفون ۱۳ پرو مکس هنگام اجرای تستهای فوق بهشدت داغ میشود. نتیجه تست پایداری با اپلیکیشن تریدی مارک نیز نشان میدهد که این گوشی تنها چند دقیقه پس از اجرای این تست و بهخاطر افزایش دمای چیپ، سطح کارآیی را پایین میآورد. نتیجه تست پایداری نیز ۷۰ درصد بود، یعنی تقریباً همان نتیجهای که برای آیفون ۱۲ پرو بهدست آورده بودیم و رقم خوبی محسوب نمیشود.
داغ شدن بدنه گوشی هنگام استفاده عمومی چندان محسوس نیست. حتی پس از حدود ۳۰ دقیقه فیلمبرداری 4K/60 باز هم گرمای بدنه در حدی نبود که من را نگران کند. هنگام اجرای بازیهای سادهای مثل ماریو کارت، کندی کراش و سابوی سرف نیز گوشی اصلاً گرم نمیشود. کال آو دوتی موبایل نیز با بالاترین تنظیمات گرافیکی هیچ فشاری به آیفون ۱۳ پرو مکس نمیآورد و به روانترین شکل ممکن اجرا میشود.
تنها عنوانی که میتواند آیفون ۱۳ پرو مکس را به چالش بکشد، بازی پرطرفدار و بسیار سنگین گنشین ایمپکت است. اگر بخواهید این بازی را با بالاترین تنظیمات گرافیکی و نرخ فریم ۶۰ اجرا کنید، در کمتر از ۱۰ دقیقه دمای گوشی بهشدت افزایش پیدا میکند و با افت فریم محسوس روبرو خواهید شد. جالب اینکه حتی با پایین آوردن تنظیمات گرافیکی باز هم شاهد لگهای گاه و بیگاه در اجرای این بازی هستیم اما گرمای گوشی به حد معمول میرسد.
موضوع عجیب دیگر هنگام استفاده از این گوشی، اجرای آسفالت ۹ با نرخ فریم ۳۰ است. طبق تجربه من آیفونهای قبلی بهراحتی این بازی را با نرخ فریم ۶۰ و بدون لگ اجرا میکردند اما آیفون ۱۳ پرو مکس حتی هنگام اجرا با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه نیز لگ دارد و در صحنههای شلوغ شاهد افت فریم هستیم. این موضوع میتواند به iOS 15 یا ناسازگاری اپلیکیشن با نرخ فریم متغیر نمایشگر مربوط باشد و شاید با آپدیت نرمافزاری برطرف شود.
در مجموع آیفون ۱۳ پرو مکس قویترین سختافزار دنیای موبایل را در اختیار دارد، اما بهنظر میرسد اپلیکیشنهای مختلف و بهخصوص بازیها هنوز برای نمایشگر پروموشن بهینه نشدهاند. اکثر برنامههای بنچمارک گرافیکی روی ۶۰ فریم قفل هستند و بازیها نیز به نرخ فریم بالا نمیرسند. احتمالاً مدتی طول میکشد تا این مشکلات برطرف شوند.
بیشتر بخوانید: افزونه Wordfence Security برای افزایش امنیت وردپرس
جمعبندی
آیفون ۱۳ پرو مکس مجموعهای از تغییرات کوچک اما مهم را در خود دارد که ترکیب آنها نتیجه فوقالعادهای را رقم زده است. با این حال اهمیت این تغییرات شاید برای تمام کاربران به یک اندازه نباشد، بهخصوص برای کسانی که همین حالا آیفون ۱۲ پرو مکس دارند. بیایید تغییرات را در چند بخش مرور کنیم: نمایشگر، دوربین، قدرت پردازش و باتری.
مشاهده پست مشابه : پاورپوینت سند توسعه زیست محیطی در برنامه پنجم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران